Welkom op mijn blog. Ik deel op deze plek mijn ervaringen, gedichten, tekeningen, video, enz.
Verbinding
Ik herinner me de verjaarsfeesten van mijn ouders. Drie dagen van tevoren wordt er al boodschappen gehaald en gaan ze aan de slag in de keuken. Al gauw snuif ik de geuren op die uit de keuken komen. Er werd gemarineerd, gebakken, gestoomd en gegrild. De geur van trassi – gedroogde garnalenpasta- ruik je door het hele huis. En als de verjaardag aanbreekt, dan staan er tien grote pannen op tafel met allerlei groente, vlees en visgerechten. Op de salontafel een schaal met kroepoek, loempia’s en spekkoek. En vlak voor de gasten komen, wordt er ook nog pisang goreng gebakken. Eten staat vaak centraal bij Indische families. Eten is verbinding met je geboorteland. Het bereiden van de gerechten is het verbinden met alle voorouders die voor dat jij er ben, ook deze gerechten hebben klaargemaakt. Op verschillende eilanden, op verschillende plekken. Zij hebben ook de oelek oelek* gepakt om de knoflook en de rawit* te pletten. Indisch koken heeft aan onze ouders en voorouders kracht gegeven, het wortelt je in je nieuwe thuisland. Het doet de heimwee en het verlangen naar daar, ver weg over zee, verdwijnen.
*oelek oelek = vijzel
* rawit = kleine hete rode en groene pepers